
- >
Jaaroverzicht 2020
Tussen begin januari en eind februari ontvangt u uw jaaroverzicht. Dit kunt u gebruiken voor uw belastingaangifte. Op deze pagina vindt u een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden over het jaaroverzicht.
Wanneer ontvang ik mijn jaaroverzicht?
De jaaroverzichten over 2020 verspreiden wij vanaf begin januari 2021. Wij doen dit gefaseerd waardoor we nu nog niet kunnen zeggen wanneer u uw jaaroverzicht precies ontvangt. Wij zorgen ervoor dat alle jaaroverzichten ruim voor 1 maart 2021 zijn verspreid zodat iedereen deze binnen heeft voordat de Vooringevulde Aangifte (VIA) van de Belastingdienst klaarstaat.
Kan ik mijn jaaroverzicht eerder ontvangen?
Dit is helaas niet mogelijk.
Krijg ik mijn jaaroverzicht digitaal of per post?
Heeft u MijnDEFAM, dan krijgt u uw jaaroverzicht digitaal in MijnDEFAM. Heeft u sinds eind augustus 2020 niet meer ingelogd in MijnDEFAM waardoor u nog geen 2-stapsverificatie heeft gekoppeld aan uw account, dan krijgt u ook een jaaroverzicht per post.
Voor welke leningen krijg ik een jaaroverzicht?
U ontvangt een jaaroverzicht voor alle leningen die u heeft bij DEFAM.
Welke informatie vind ik op mijn jaaroverzicht?
Op uw jaaroverzicht staat het beginsaldo per 1 januari 2020, het eindsaldo per 31 december 2020 en de werkelijk betaalde rente in 2020.
Hoe vraag ik een kopie van mijn jaaroverzicht aan?
U kunt uw jaaroverzicht(en) terugvinden in MijnDEFAM. Lukt dit niet, dan kunt u een kopie van uw jaaroverzicht per e-mail opvragen. Stuur hiervoor een verzoek naar info@defam.nl met als onderwerp Kopie jaaroverzicht en uw contractnummer.
Kan ik mijn jaaroverzicht ook downloaden op mijn telefoon?
Nee, helaas is dat op de meeste toestellen niet mogelijk. Wij adviseren u daarom om uw jaaroverzicht te downloaden op een PC of laptop.
Mijn rentebedrag van afgelopen jaar is lager dan ik had verwacht. Hoe kan dat?
Waarschijnlijk heeft u gebruikgemaakt van de eenmalige betaalpauze. Hierdoor heeft u een aantal maanden geen rente (en aflossing) betaald. Op uw jaaroverzicht vindt u het werkelijk betaalde rentebedrag.
NB: De (theoretische) looptijd van uw lening is verlengd met de looptijd van de betaalpauze. U betaalt de gemiste termijnen dus later. Hier worden geen extra rente of andere kosten voor in rekening gebracht.
Ik heb gebruikgemaakt van de betaalpauze. Heeft dit effect op mijn betaalde rente?
Ja, vanwege de betaalpauze heeft u een aantal maanden geen rente betaald. Op uw jaaroverzicht vindt u het werkelijk betaalde rentebedrag.
NB: Uw totale kredietsom is ongewijzigd. De (theoretische) looptijd van uw lening is verlengd met de looptijd van de betaalpauze. U betaalt de gemiste termijnen dus later. Hier worden geen extra rente of andere kosten voor in rekening gebracht.
Heeft de betaalpauze verdere fiscale gevolgen voor mij?
De betaalpauze kan fiscaal gevolgen hebben voor u, neem hiervoor contact op met uw tussenpersoon of een fiscaal adviseur.
Waar vind ik meer informatie over de betaalpauze?
Ga voor meer informatie over de betaalpauze naar: www.defam.nl/betaalpauze.
Is het saldo op mijn jaaroverzicht bruto of netto?
Op uw jaaroverzicht vindt u het netto begin- en eindsaldo. Dit zijn bedragen zonder de rente die u nog gaat betalen. Als u een Persoonlijke Lening heeft dan wijken de bedragen op uw jaaroverzicht af van de bedragen die u in MijnDEFAM ziet. In MijnDEFAM staan namelijk bruto bedragen, dus inclusief de rente die u nog gaat betalen. Voor de belastingaangifte heeft u het netto saldo nodig.
Hoe kan het dat het saldo voor mijn Persoonlijke Lening op mijn jaaroverzicht afwijkt van het saldo in MijnDEFAM?
In MijnDEFAM vindt u uw bruto saldo. Dit is het openstaande saldo, inclusief de rente, over de resterende looptijd. Dit is dus het bedrag dat u op dit moment in totaal aan ons moet terugbetalen. Op uw jaaroverzicht staat het netto saldo. Dit is het bedrag dat u nog aan ons terug moet betalen, exclusief de rente. Voor de belastingaangifte heeft u het netto saldo nodig.
Hoe weet ik of de rente die ik betaal kan aftrekken voor de inkomstenbelasting?
Neem voor een persoonlijk advies contact op met een belastingadviseur of de Belastingdienst.
Kan ik de kosten voor extra inlossen ook opgeven bij mijn belastingaangifte?
Neem hiervoor contact op met een belastingadviseur of de Belastingdienst.
Wat is het RSIN-nummer van DEFAM?
Dit is: 5361928. RSIN staat voor Rechtspersonen Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer. Dit nummer wordt gebruikt om gegevens uit te wisselen met andere (overheids)organisaties, zoals de Belastingdienst.