Let op! Geld lenen kost geld.

Waar let u op als u een lening afsluit?

Uw tussenpersoon adviseert u over een lening die goed bij uw persoonlijke situatie past. Hij helpt u om een verantwoorde lening af te sluiten. Als u zelf leningen gaat vergelijken, kijk dan altijd naar de voorwaarden van de lening:

Bekijk de voorwaarden van de lening

Wat is de looptijd van de lening?

Past die looptijd ook bij het product waarvoor u geld leent? Zo moet een lening voor een auto geen tien jaar duren.

Betaalt u een boete als u eerder aflost?

De voorwaarden verschillen per aanbieder. Meestal betaalt u geen kosten als u een Doorlopend Krediet, Persoonlijke Lening of een Huiseigenaar Krediet wilt aflossen. Maar soms betaalt u wel een boete als u eerder aflost. Vraag hiernaar als u een lening afsluit. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. 

Is de laagste rente altijd de beste optie?

Rente is belangrijk maar houd ook rekening met andere zaken. Leent u bijvoorbeeld bij een betrouwbare aanbieder? Passen de voorwaarden van de lening bij wat u zoekt? En kunt u zonder kosten extra aflossen? Laat ook altijd uitrekenen wat de totale kosten zijn van uw lening. Dan kunt u beter vergelijken.

Is de rente tijdelijk? Of geldt de rente voor de hele looptijd?

Actierentes lijken heel aantrekkelijk. U heeft dan in het begin lage kosten. Maar daarna geldt de gewone rente. U kunt dan duurder uit zijn dan u in eerste instantie dacht.

Zijn er nog andere kosten die u moet betalen, zoals afsluitkosten?

Aanbieders mogen geen afsluitkosten in rekening brengen als u alleen een lening afsluit. Toch doen sommige aanbieders dit. Wees hier alert op.

Staat er nog iets bijzonders in ‘de kleine lettertjes’?

Lees altijd de complete voorwaarden door voordat u iets ondertekent. Stel uw vragen aan uw tussenpersoon of aan onze Klantenservice.