Let op! Geld lenen kost geld.

Verhaal uit de praktijk: Krediet.nl

maandag 11 augustus 2014

Een verhaal uit de praktijk van onze partner Krediet.nl. Hoe een lening kan helpen tot een structurele lagere maandlast. Wellicht ook een oplossing voor u? Vraag het na bij uw adviseur.

Hypotheek hoger dan marktwaarde huis

Brian en Fleur hebben recent een huis gekocht voor een bedrag van € 200.000. Hiervoor sloten ze een hypotheek af voor een bedrag van € 208.000 bij ING Bank (104% van de marktwaarde). De rente van 4,9% hebben ze vastgezet voor 10 jaar. Nu zitten ze bij mij voor een lening van € 10.000 om de tuin aan te leggen en het huis in te richten.

Persoonlijke lening voor tuin en inrichting

Tegenwoordig geldt 104% van de marktwaarde van de woning als het maximum voor de hypotheek. Brian en Fleur konden dus geen hogere hypotheek afsluiten, maar hebben wel geld nodig om hun nieuwe huis aan te kleden. Een Persoonlijke Lening met een looptijd van 10 jaar is in dit geval een uitstekend alternatief, zeker gezien het doel van de lening.

Alternatief: hypotheek aflossen met lening

Beste Brian en Fleur, mijn advies aan jullie: als jullie nu € 8.000 extra lenen en daarmee een stuk van jullie hypotheek aflossen, zijn jullie per saldo een stuk voordeliger uit. Nadat ik dit gezegd had, keken twee paar ogen mij vragend aan.

Met een lening besparen

De hypotheeklast van Brian en Fleur was € 1.104. Hun persoonlijke lening van € 10.000 met een rente van 6,4% zou komen op een maandbedrag van € 112. De totale maandlast zou hiermee dus € 1.216 worden.

Door € 8.000 extra te lenen en daarmee hun hypotheek af te lossen:

  1. Komen ze in een lagere risicoklasse bij ING Bank, waardoor hun hypotheekrente daalt van 4,9% naar 4,75%.
  2. Krijgen ze een lagere rente voor hun persoonlijke lening omdat ze een groter bedrag lenen (van 6,4% naar 5,4%)

Maandlast = hypotheek + lening

Wat betekent dat voor hun nieuwe maandlast?

  • Zonder inlossing deel van de hypotheek: € 1.104 hypotheek + € 112 persoonlijke lening = € 1.216 per maand
  • Met inlossing deel van de hypotheek: € 1.013 hypotheek + € 194 persoonlijke lening = € 1.207 per maand

Ze besparen dus direct door een (kleine) verlaging van hun maandlasten.

Besparing door beperkte looptijd persoonlijke lening

Bovendien, en dat scheelt veel meer, vervalt de maandlast van de persoonlijke lening na 10 jaar. Zo besparen Brian en Fleur de eerste 10 jaar € 9 per maand en daarna € 91 per maand. De totale besparing over de hele looptijd van de hypotheek (30 jaar) bedraagt bijna € 23.000. "Wow, dat is een groot bedrag dat we besparen!” roept Brian blij uit. Kijk, en dat zorgt ervoor dat wij adviseur een mooi vak hebben!


Door René Koopman, Krediet.nl