Let op! Geld lenen kost geld Let op! Geld lenen kost geld.
Ga naar pagina inhoud

Kijk of een lening bij u past

Past een lening goed in uw leven? Ook op de lange termijn? Vier vragen voordat u gaat lenen:

1. Heeft u de lening echt nodig?

Heeft u goed zicht op uw uitgaven en inkomsten?
Zorg dat u precies weet hoeveel u elke maand uitgeeft en hoeveel geld er binnenkomt. U kunt dan ook beter inschatten of u financiële ruimte heeft om een lening terug te betalen.

2. Blijft uw financiële situatie de komende jaren ongeveer hetzelfde?

Een lening sluit u af voor een paar jaar. U moet de lening dus niet alleen nu, maar ook in de toekomst kunnen betalen. Heeft u een kinderwens? Wilt u een huis kopen? Of gaat u minder werken? Houd hier rekening mee bij uw beslissing om te gaan lenen.

3. Heeft u nog andere leningen?

Heeft u al een lening, staat u rood of gebruikt u uw creditcard vaak? Het is dan meestal niet verantwoord om nog een lening af te sluiten. Het wordt namelijk steeds moeilijker om af te lossen. In sommige gevallen is het juist wél verstandig. U kunt dan alle schulden in één keer aflossen met een nieuwe lening. Dit heet oversluiten. Dit geeft overzicht en u lost elke maand een deel van uw lening af. Zo wordt uw schuld steeds kleiner. Is oversluiten in uw geval een verantwoorde keuze? Bespreek het met uw tussenpersoon.

4. Twijfels? Vraag uw tussenpersoon om advies

Hij helpt u graag met het maken van een goede afweging. Bel uw eigen tussenpersoon. Of neem contact op met onze Klantenservice voor een tussenpersoon bij u in de buurt.